Zákľuky z Brezna cez Čierny Balog a Sihlu a späť

Logo Zákľuky z Brezna cez Čierny Balog a Sihlu a späť
Logo Zákľuky z Brezna cez Čierny Balog a Sihlu a späť
Údaje o túre
58,34km
488 - 1.037m
Vzdialenosť
1.042hm
1.043hm
Výstup
05:16h
 
Trvanie
Stručný popis

Okružná cyklotrasa, ktorá vás prevedie krásami Veporských vrchov, ale aj nádhernými výhľadmi na panorámu Nízkych Tatier z hrebeňovky Obrubovanec - Zákľuky.

 

Obtiažnosť
ťažká
Hodnotenie
Technika
Kondícia
Krajina
Zážitok
Východisko

Námestie gen. M. R. Štefánika, Brezno



Najlepšia sezóna (ročné obdobie)
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec
Popis

Začíname modrou cyklotrasou č. 2569, ktorá vedie z námestia Brezna hlavnou cestou v smere Čierny Balog - Hriňová, po ktorej pokračujeme až na začiatok Čierneho Balogu. Tu na križovatke v tvare V odbočíme vľavo do centra obce.

Pokračujeme stále rovno po hlavnej ceste smerom na miestnu časť Dobroč, kde na druhej križovatke za kostolom odbočíme vpravo a ďalej do doliny Páleničné takmer až na vrchol doliny, ktorá ústí v mieste zvanom Kysuca - Uhliarka.

Odtiaľ pokračujeme vpravo po modrej 2569 lúkami s pravidelným klesaním a stúpaním cez Sedmák, 1009 m n.m., až po hlavnú cestu. Na križovatke odbočíme vľavo dole smerom na Hriňovú.

Hlavnou cestou klesáme po prvú križovatku a tu odbočíme vpravo do obce Sihla. V centre dediny si dobijeme baterky, aj telá v miestnom pohostinstve. 

Po oddychu sa vrátime naspäť na hlavnú križovatku ciest Brezno - Hriňová, kde  tentokrát odbočíme vľavo smerom do Brezna a miernym stúpaním po hlavnej ceste pokračujeme 2,8 km k sedlu Tlstý Javor.

Pri sedle odbočíme vľavo a napojíme sa na modrú cyklotrasu 2569, ktorá nás lesom a lúkami prevedie cez Obrubovanec, 1020 m n.m., na Zákľuky, 1012 m n.m., a stále ideme modrou 2569 k rázcestiu Danková.

Na rázcestí máme možnosť pokračovať dole dolinou modrou č. 2569 do Čierneho Balogu, následne sa napojiť na zelenú 5571 a stále rovno po ceste dedinou prejsť k hlavnej ceste, kde na križovatke odbočíme vľavo smerom do Brezna.

 

 

Najvyšší bod
1.037 m
Cieľová destinácia

Zákľuky

Profil nadmorskej výšky
© outdooractive.com

Tipy

Odporúčame z bodu Kysuca, Uhliarka zísť do osady ľudovej architektúry Kysuca. Je to jedna z najzachovalejších osád ľudovej architektúry na Slovensku.


Dojazd

Do mesta Brezno je možné dostať sa z viacerých smerov:

od Banskej Bystrice po ceste I/66,

od Liptovského Mikuláša/Popradu (cez Čertovicu) po ceste 72,

z Rožňavy/Košíc (resp. juhovýchodného Slovenska) spodnou trasou po ceste 72 (v smere od Tisovca) alebo po ceste 66 cez Horehron (Heľpa, Polomka,...).

Verejná doprava

Do mesta Brezno sa môžete dopraviť autobusovou alebo vlakovou dopravou. Aktuálne možnosti spojenia nájdete na www.cp.sk.

Od hlavnej stanice sa na Námestie M.R. Štefánika, ktoré je počiatočným bodom cyklotrasy, dostanete peši/na bicykli v rámci 5-15 minút.

Parky

Parkovať môžete v Brezne (na námestí ) na parkoviskách za poplatok alebo pri nákupných centrách (Lidl, Tesco, S1 Centrum) na začiatku Brezna smerom od Banskej Bystrice zadarmo.


Autor

Celkové hodnotenie

5

0

%

4

0

%

3

0

%

2

0

%

1

0

%

Chyba
Vyskytla sa chyba. Prosím, skúste to znova.
Ďakujeme vám za vašu recenziu

Hodnotenie bolo vymazané

GPS Downloads
  • GPX GPS Exchange Format (XML)
  • KML Google Earth, Google Maps
Kódy QR na stiahnutie pre mobilné telefóny

Všeobecné informácie

Zastávka s občerstvením
Kultúra/Historické stránky
S výhľadmi