Okruh Šachtička popod Jelenskú skalu - s možným predĺžením na Donovaly

Logo Okruh Šachtička popod Jelenskú skalu - s možným predĺžením na Donovaly
Logo Okruh Šachtička popod Jelenskú skalu - s možným predĺžením na Donovaly
Údaje o túre
20,48km
922 - 1.067m
Vzdialenosť
398hm
397hm
Výstup
02:50h
 
Trvanie
Stručný popis

Veľmi populárna trasa, vhodná i pre rodiny s deťmi, vedie z horského strediska Šachtička okruhom ponúkajúcim zvlnený reliéf, ale aj množstvo prírodných a historických zaujímavostí. Je možná aj varianta v podobe predĺženia výletu smerom na Donovaly s ďalšími panoramatickými výhľadmi na pohoria stredného Slovenska. Okruhový charakter ponúka rozmanitosť a zaručuje jedinečný cyklistický zážitok pre malých i veľkých.

Obtiažnosť
ľahká
Hodnotenie
Technika
Kondícia
Krajina
Zážitok
Východisko

horské stredisko Šachtička pri Banskej Bystrici

Trasa
Prameň Podjelenská
2,8 km
Izbica
4,2 km
Jačmenisko
8,4 km
Izbica
13,7 km
Žofkina lúka
16,0 km
Dve vody
17,5 km
Studnička Dolný Šturec
19,1 km


Najlepšia sezóna (ročné obdobie)
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec
Popis

Výlet začíname v horskom stredisku Šachtička, kde je jednoduchý a dobrý prístup autom (samozrejme, zdatnejší cyklisti si môžu vyšľapať do strediska i na bicykli). Za areálom hotela na rázcestníku turistických a cykloturistických trás volíme modrú cyklocestu a užívame si jemne zvlnený reliéf trate, kde sa nám pomedzi stromy ponúkajú príležitostné výhľady na pohorie Nízkych Tatier a okolie Banskej Bystrice. Modrou značkou (prechádzame sedlo Horný Šturec) sa dostávame krátkym, no strmším zjazdom na rázcestie Izbica, ktoré miestni volajú i "Pri Žliabkarovi, či soche Matyáša". Tu je drevený turistický prístrešok, kde sa okoloidúci radi zastavia a oddýchnu si. Zároveň si tu prečítate informácie o jedinečnej technickej pamiatke - historickom Špaňodolinskom vodovode.

Na tomto mieste máme dve (a viac) možností:

1. Zvoliť si 10 km dlhú, ale kratšiu variantu - na "Žliabkarovi" sa napojiť na zelenú cykloturistickú značku, ktorou sa popod Jelenskú skalu, "Partizánskym chodníkom", dostaneme späť do strediska Šachtičky.

2. Tí, ktorí majú sily nazvyš, si môžu vybrať dlhšiu variantu a pokračovať ďalej modrou (aj zelenou) cyklocestou smer Krčahy až po domček zvaný "Na kráme".  Tu sa otočíme a vraciame sa k "Žliabkarovi" a následne variantou popod Jelenskú skalu späť do strediska Šachtičky.

Ak vás trasa zaujala a chcete pokračovať až na Donovaly, pozrite si iné výlety z našej ponuky, ktoré túto variantu ponúkajú, alebo sledujte značenia priamo v teréne, nakoľko je okolie horského strediska Donovaly dobre vybavené cykloturistickým i turistickým značením.

Na zelenej cyklotrase späť do strediska Šachtičky lemujeme tzv. Partizánsky chodník a máme možnosť navštíviť bunker "Mor ho!" (upozorňuje naň turistické značenie). Tu je potrebné zísť z bicykla, keďže k bunkru vedie úzky lesný chodníček.

Z tejto trasy sa ponúkajú neuveriteľné výhľady na hrebeň Veľkej Fatry, s majestátnou Krížnou, Ostredkom, Ploskou a ďalšími vrcholmi. Je možné z nej odbočiť do preslávenej baníckej obce Špania Dolina (tip pre vás na ďalší cyklovýlet). 

Po cyklovýlete sa môžete občerstviť a najesť priamo v areáli strediska Šachtička (hotelová reštaurácia, koliba, bufet). Pre deti je veľkým lákadlom miestna farma s koníkmi, somárom, kozičkami, ale i detské ihrisko a ďalšie atrakcie.

Najvyšší bod
1.067 m
Cieľová destinácia

horské stredisko Šachtička pri Banskej Bystrici

Profil nadmorskej výšky
© outdooractive.com

Výbava

Trasa vhodná pre trekové, MTB a XC bicykle.

Bezpečnostné pokyny

Odporúčame vhodnú a funkčnú cyklistickú výstroj, prilbu, základné náradnie na opravu bicykla, vhodné oblečenie, dostatok tekutín.

Tipy

Na trase určite nevynechajte návštevu partizánskeho bunkru "Mor ho!", kde sa na infotabuli dozviete informácie o jeho historickom význame. Cyklookruh ponúka aj mnohé iné varianty - pokračovanie do baníckej obce Špania Dolina, alebo do obce Jelenec, či do horského strediska Donovaly. Pozrite si našu ďalšiu ponuku a získajte inšpiráciu. Určite odporúčame využiť možnosť občerstvenia v stredisku Šachtička ako príjemnú bodku za pekným výletom.

Ďalšie informácie

viac informácií aj na www.centralslovakia.eu


Dojazd

Do strediska vedie asfaltová cesta, odporúčame sledovať značenia v meste Banská Bystrica alebo navigáciu (prístup buď od obce Nemce, alebo ponad sídlisko Sásová).

Verejná doprava
Priamo do strediska je možný prístup vlastným automobilom. V lete, počas víkendov a sviatkov, premáva do strediska cyklobus (www.centralslovakia.eu). Z centra Banskej Bystrice sa sem dostanete lesnými cestami na bicykli.
Parky

V areáli je parkovisko. Parkovisko patriace k hotelu je spoplatnené.


Autor

Celkové hodnotenie

5

0

%

4

0

%

3

0

%

2

0

%

1

0

%

Chyba
Vyskytla sa chyba. Prosím, skúste to znova.
Ďakujeme vám za vašu recenziu

Hodnotenie bolo vymazané

GPS Downloads
  • GPX GPS Exchange Format (XML)
  • KML Google Earth, Google Maps
Kódy QR na stiahnutie pre mobilné telefóny

Všeobecné informácie

Zastávka s občerstvením
Kultúra/Historické stránky
S výhľadmi
Ďalšie prehliadky v regiónoch