Okruh z Donovál cez Korytnicu, Liptovskú Lúžnu a Osadu späť na Donovaly

Logo Okruh z Donovál cez Korytnicu, Liptovskú Lúžnu a Osadu späť na Donovaly
Logo Okruh z Donovál cez Korytnicu, Liptovskú Lúžnu a Osadu späť na Donovaly
Údaje o túre
38,43km
600 - 1.058m
Vzdialenosť
890hm
874hm
Výstup
04:30h
 
Trvanie
Stručný popis

Trasa vedie z Donovál do blízkeho regiónu Liptov a ponúka krásne výhľady na končiare Veľkej Fatry a Nízkych Tatier.

Obtiažnosť
stredná
Hodnotenie
Technika
Kondícia
Krajina
Zážitok
Východisko

Donovaly - centrum obce

Trasa
Donovaly (960 m)
svätého Antona Paduánskeho
Mišúty
0,6 km
do Jagnesi
1,0 km
Pod Magurou
1,7 km
v Žarnovke
5,8 km
Kaplnka sv. Ondreja
8,0 km
Korytnica-kúpele
8,1 km
Príslop
13,7 km
Skorušovský potok
14,5 km
Výver v Patočinách
16,0 km
Hedeš (760 m)
18,8 km
Patočiny
18,8 km
JHS
21,8 km
Koliba Liptov
22,5 km
u Majky
23,7 km
Liptovská Osada (668 m)
24,0 km
Jánošíkova koliba
24,8 km
Vyvieračka
25,5 km
Pod Prašivou
25,6 km
Nad zátarasom
26,4 km
Historická stanica Korytnica Kúpeľe
31,2 km
v Žarnovke
32,4 km
Pod Magurou
36,7 km
do Jagnesi
37,3 km
Mišúty
37,7 km
svätého Antona Paduánskeho
38,3 km
Donovaly (960 m)
38,3 km


Najlepšia sezóna (ročné obdobie)
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec
Popis

Stredne náročná trasa vedie z Donovál dolinou Žarnovka do Korytnice a lesnou cestou zo Sedla pod Babou, popod najzápadnejšie končiare Nízkych Tatier s Prašivou, Malou a Veľkou Chochuľou až do Liptovskej Osady. Spiatočná cesta na Donovaly vedie veľmi príjemnou cyklotrasou Cyklokorytnička, ktorá kopíruje pôvodnú trasu úzkorozchodnej železnice z Ružomberka až po Korytnicu.

Trasy

Túto stredne náročnú cyklotrasu začíname v centre Donovál pri kostole. Pokračujeme asfaltovou cestou cez osadu Mišúty po posledné domy a prechádzame krátky úsek štrkovou cestou cez zjazdovku z Novej hole. Po chvíli pokračuje opäť asfaltová cesta, po ktorej sa krátkym zjazdom dostaneme za Dom seniorov k rázcestníku turistických a cyklistických trás v lokalite Pod Magurou.

Tu sa vyberieme na lesnú cestu po červenej cyklotrase smerom na Korytnickú dolinu. Tento úsek je nenáročný, viac-menej rovinatý, po chvíli sa zatáča vpravo a príjemným zjazdom sa dostaneme k ústiu doliny priamo k štátnej ceste. Tu odbočíme vľavo a so zvýšenou opatrnosťou okrajom vozovky pokračujeme cca 700 m k odbočke na Korytnica - kúpele. Odbočíme vpravo a po 1,5 km prídeme k bývalým kúpeľným domom v Korytnici. Pri penzióne Svätopluk odbočíme vpravo a spočiatku po asfaltovej ceste vedie cyklotrasa, totožná s modrou turistickou trasou, ktorou stúpame 1,3 km ku križovatke cyklotrás.

Tu je možné odbočiť vpravo smerom na Sedlo pod Babou, kde sa nachádza chata Baba a altánok. Ak máte radi pekné výhľady, je možné pokračovať až na samotný kopec Baba. Oficiálna cyklotrasa tam nevedie, len lesný chodník. My sa zo Sedla pod Babou vrátime na križovatku a pokračujeme rovno smerom na Liptovskú Lúžnu - Patočiny.

Lesná cesta s miernym stúpaním nás privedie do sedla Príslop. Tu v čase našej návštevy chýbalo označenie, preto je potrebné sledovať terén. Na čistinke s výhľadom na Salatín odbočíme vpravo do lesa a strmým zjazdom pokračujeme po cyklotrase smerom na Liptovskú Lúžnu. Tento cca 550 m dlhý úsek je najtechnickejší na celom výlete a je potrebné zvýšiť opatrnosť pri zjazde po kamenisto-trávnatom teréne. Zjazd končí na širokej lúke s nádhernými výhľadmi na Veľkú a Malú Chochuľu a masív Prašivej.

Pokračujeme naprieč lúkou smerom ku chatovej oblasti, kde odbočíme vľavo smer Patočiny. Čaká nás tu krásna cesta s miernym klesaním pozdĺž Skorušovského potoka. Na najbližšej križovatke cyklotrás sa môžeme vybrať vľavo, alebo zvolíme trasu cez Liptovskú Lúžnu k sedlu Patočiny. My sa vydáme vpravo na Patočiny a pokračujeme krátkym zjazdom do Liptovskej Lúžnej. Napojíme sa na asfaltovú cestu a na najbližšej križovatke odbočíme vľavo smerom do Liptovskej Osady. Po chvíli nás na začiatku Liptovskej Osady víta moderný komplex Gothal, kde si môžeme dať chutný obed v kolibe a dobiť si elektrobicykle na nabíjacej stanici. Ak máme čas, môžeme sa okúpať vo vodnom parku.

Z Liptovskej Osady, na križovatke so štátnou cestou, prejdeme na druhú stranu a za rodinnými domami odbočíme vľavo na Cyklokorytničku smerom na Korytnicu. Po tejto obľúbenej cyklotrase spájajúcej Ružomberok s bývalým kúpeľným miestom pokračujeme 7,5 km a dostávame sa na križovatku, kde pokračujeme po štátnej ceste rovno. Opäť sa dostávame k ústiu doliny Žarnovka, odkiaľ sme z Donovál do Korytnice prichádzali. Tu odbočíme vpravo a po červenej cyklotrase sa vrátime až na Donovaly do lokality Pod Magurou.

Potom pokračujeme odbočkou vpravo priamo do centra obce, príp. odbočíme vľavo a po asfaltovej ceste sa dostaneme až k údolnej stanici lanovky na Novú hoľu s množstvom atrakcií pre celú rodinu (bobová dráha, trampolíny, Myšiačikov vodný park, kolotoče) a možnosťou občerstvenia v Husky bare alebo v Chate pod Magurou.

Najvyšší bod
1.058 m
Cieľová destinácia

Liptovská Lúžna, Liptovská Osada

Profil nadmorskej výšky
© outdooractive.com

Výbava

Trasa vhodná pre klasické horské bicykle alebo elektrobicykle.

Bezpečnostné pokyny

Trasa vedie na 700 m dlhom úseku, od odbočky do doliny Žarnovka po odbočku do kúpeľov Korytnica, po frekventovanej ceste I. triedy 59 Ružomberok - Banská Bystrica.  Zvýšte opatrnosť a držte sa na pravom okraji vozovky!

Tipy

bývalé kúpele Korytnica s minerálnymi prameňmi
výhľad zo Sedla Baba nad Korytnicou na Novú hoľu
koliba a vodný park v areáli v Liptovskej Osade

Ďalšie informácie

Trasu je možné absolvovať aj v opačnom smere - z Liptovskej Osady cez Patočiny a Sedlo pod Babou do Korytnice. Treba sa však pripraviť na strmé, cca 550 m dlhé, stúpanie na sedlo Príslop.

Na celej trase sme nezahliadli ani jednu značku označujúcu cyklotrasu.

Trasu je možné skombinovať s cyklotrasou k Branskovskému vodopádu alebo do Vlkolínca.


Dojazd

Na Donovaloch je možné využiť širokú škálu ubytovania, od súkromia po špičkovo vybavené moderné hotelové komplexy. V letnej sezóne premáva na Donovaly cyklobus z Banskej Bystrice.

Parky

Ak prídete vlastným automobilom, môžete ho odparkovať na centrálnom parkovisku, odkiaľ začína väčšina turistických aj cykloturistických trás.


Autor

Celkové hodnotenie

5

0

%

4

0

%

3

0

%

2

0

%

1

0

%

Chyba
Vyskytla sa chyba. Prosím, skúste to znova.
Ďakujeme vám za vašu recenziu

Hodnotenie bolo vymazané

GPS Downloads
  • GPX GPS Exchange Format (XML)
  • KML Google Earth, Google Maps
Kódy QR na stiahnutie pre mobilné telefóny

Všeobecné informácie

Zastávka s občerstvením
Kultúra/Historické stránky
S výhľadmi
Ďalšie prehliadky v regiónoch