Údaje o túre
4,61km
632 - 779m
Vzdialenosť
190hm
186hm
Výstup
01:30h
 
Trvanie
Stručný popis

Trasa náučného chodníka začína i končí na salaši Zbojská. Ide teda o 4,7 km okruh s prevýšením 270 m. Vedie divokou prírodou v okolí sedla Zbojská - krajom, kde kedysi lúpil legendárny tisovský zbojník Jakub Surovec a jeho družina.

Turisticky najpríťažlivejšou je Čertova dolina, ktorá miestami pripomína známe rokliny Slovenského raja. Obsahové zameranie náučného chodníka vychádza z bohatej zbojníckej minulosti lokality Zbojská. Priblíži vám aj miestnu históriu, tradičné spôsoby obhospodarovania a využívania územia, prírodné hodnoty i miestne technické pamiatky.

Východisko

Salaš Zbojská

Trasa
Jaskyňa na Remete
1,1 km
Čertov most
2,2 km
Čertová jaskyňa
2,5 km


Popis

Náučný chodník s dĺžkou 4,7 km je stredne náročný. Chodník je prístupný celoročne, avšak len jedným smerom - proti toku potoka Furmanec. Začína pri Salaši Zbojská a čiastočne pokračuje po červenom značení Rudnej magistrály.

Pokračujete popri vyhliadkovej veži až ku okraju lesa, kde sa značenie náučného chodníka odpája od červenej značky a pokračuje ďalej bukovým porastom. Prechádzate popri odbočke k jaskyni na Remete. Postupným klesaním sa blížite k Čertovej doline. Prechádzate popod dominantný Čertov most, ktorý je súčasťou ozubnicovej železničnej trate vedúcej z Tisovca do Brezna.

Od viaduktu je to len kúsok k ústiu Čertovej rokliny. Po krátkom odbočení k Čertovej jaskyni sa dostanete k ústiu potoka. Priamo v Čertovej jaskyni sa kedysi skrývala zbojnícka družina Jakuba Surovca. Je dlhá 297 m a vysoká 30 m. Výstup roklinou vedie priamo korytom potoka, kde oceníte vhodnú nepremokavú obuv. Pri prekonávaní šmykľavých rebríkov treba zvýšiť opatrnosť.

Po zdolaní tiesňavy sa trasa vracia späť na Zbojnícky dvor cez lúky Pacherky a salaš v Galičke.

Najvyšší bod
779 m
Profil nadmorskej výšky
© outdooractive.com

Výbava

vhodná pevná obuv s dobrou podrážkou

Bezpečnostné pokyny

POZOR! CHODNÍK JE JEDNOSMERNÝ → Roklinou Čertovej doliny sa vystupuje ZDOLA NAHOR.

Trasa chodníka vedie skalnatým korytom Čertovho potoka a nad ním. Pre ľahšie prekonanie tiesňavy sú nad korytom Čertovho potoka, priamo v skalách, v 4 úsekoch, osadené kovové stupačky a laná, o ktoré sa bezpečne zachytíte. Z hľadiska bezpečnosti, najmä u detí, neskúsených a menej zdatných turistov, je vhodné použiť na istenie bezpečnostné sety, nakoľko hrozí riziko pádu.

Počas roka - v období výskytu silných dažďov, v jarných mesiacoch počas topenia snehu a v zimnom období počas silných mrazov - môže byť prechod tiesňavou Čertovej doliny nebezpečný kvôli vysokému prietoku vody alebo tvorbe ľadu.

Treba mať na pamäti, že trasu vždy absolvujete na vlastné riziko. Svoje sily a schopnosti preto nepreceňujte a vždy zohľadnite aktuálne klimatické podmienky. Pri pohybe po zaistenom chodníku buďte opatrní.

 

Tipy

Výlet náučným chodníkom je možné skombinovať s jazdou zážitkovým "Zbojníckym Expresom", prípadne parnou Zubačkou a urobiť si tak celodenný výlet.

Viac info https://www.zbojnickyexpres.sk/ (24.7.,  7.8. a 21.8.2021) a https://www.zahoramizadolami.sk/podujatia-zazitky/zubacka-tisovec/  (31.7., 28.8. a 11.9.2021)

Ďalšie informácie

Chodník môžete absolvovať aj so sprievodcom, ktorý prechod trasou spestrí zaujímavým výkladom. Sprievodcovskú službu poskytuje salaš Zbojská. Viac informácií a cenník nájdete na stránke SALAŠ ZBOJSKÁ.

Ďalšie náučné chodniky na Muránskej Planine: http://npmuranskaplanina.sopsr.sk/navstevnici/tipy-na-vylety/


Dojazd

po ceste I/72

Verejná doprava

vlakom z Brezna alebo z Tisovca, cestovné poriadky - www.cp.sk 

 

Tip:

Výlet náučným chodníkom je možné skombinovať s jazdou zážitkovým "Zbojníckym Expresom", prípadne parnou Zubačkou a urobiť si tak celodenný výlet.

Viac info https://www.zbojnickyexpres.sk/ (24.7.,  7.8. a 21.8.2021) a https://www.zahoramizadolami.sk/podujatia-zazitky/zubacka-tisovec/  (31.7., 28.8. a 11.9.2021)

Parky

parkovanie pri salaši Zbojská


Autor
Prehliadka Chodník Jakuba Surovca používa outdooractive.com na stránke ..

Celkové hodnotenie

5

0

%

4

0

%

3

0

%

2

0

%

1

0

%

Chyba
Vyskytla sa chyba. Prosím, skúste to znova.
Ďakujeme vám za vašu recenziu

Hodnotenie bolo vymazané

GPS Downloads
  • GPX GPS Exchange Format (XML)
  • KML Google Earth, Google Maps
Kódy QR na stiahnutie pre mobilné telefóny