Náučný chodník zo Starej Bašty na Pohanský hrad

Logo Náučný chodník zo Starej Bašty na Pohanský hrad
Logo Náučný chodník zo Starej Bašty na Pohanský hrad
Údaje o túre
2,02km
272 - 423m
Vzdialenosť
143hm
Výstup
00:40h
 
Trvanie
Stručný popis

Náučný chodník na Pohanský vrch vám odhalí sopečný pôvod tohto pohoria. Uvidíte tu aj odkryté zvyšky sopúcha (diatrémy) vulkánu maarového typu-sopky typickej silnými výbuchmi a i.

Obtiažnosť
stredná
Hodnotenie
Technika
Kondícia
Krajina
Zážitok
Východisko

Stará Bašta

Trasa
Stará Bašta (237 m)


Najlepšia sezóna (ročné obdobie)
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec
Popis

Trasa náučného chodníka vedie z obce Stará Bašta. Stredne náročná túra, vás prevedie krásnym prostredím lesa a privedie až na vrchol s názvom Pohanský hrad, ktorý je najcennejším územím v gemerskej časti Cerovej vrchoviny. Táto národná prírodná rezervácia sa rozprestiera na ploche okolo 224 ha. Na okraji vrchola sa ukrývajú zvyšky kamenného valu starých Keltov, či 31 pseudokrasových jaskýň, ktoré kedysi obývali naši pravekí predkovia. Toto miesto je bohaté na jedinečnú faunu a flóru či skalnaté útvary, ktoré boli vytvorené pred mnohými rokmi. Svoj domov si tu našlo aj veľa vzácnych živočíchov ako napríklad skokan rapotavý, jašterica zelená a iné. Cestou na vrchol navštívite aj Baštiansku diatrému.  Sú to odkryté zvyšky sopúcha (diatrémy) vulkánu maarového typu. Maar je sopka typická silnými výbuchmi a tvorbou nízkeho valu vyvrhnutého materiálu na okraji. Chodník ma sedem náučných tabúľ. Dĺžka trasy je 3,8 km s prevýšením 307 m.

Najvyšší bod
423 m
Cieľová destinácia

Pohanský hrad

Profil nadmorskej výšky
© outdooractive.com

Výbava

Odporúčame pevnú obuv. Ak máte k dispozícií trekingové palice, určite Vám na ceste pomôžu. 

Bezpečnostné pokyny

Vo vrcholovej partii odporúčame urobiť odbočku k rázcestiu červenej a zelenej turistickej značky. Po výstupe na plošinu chýba značenie, chodník vedie po červenej turistickej značke na južnom okraji zarastajúcej lúky. Vyliezať na skalné bloky na okraji vrcholovej plošiny je životu nebezpečné! Medzi IP 2 a 3 sú v jarných mesiacoch (v čase kvitnutia agátu) popri trase NCH mobilné včelie úle. Je potrebné byť maximálne opatrný. Z Pohanského vrchu odporúčame pokračovať po zelenej turistickej značke do Hajnáčky (možnosť návštevy NCH Hajnáčka) alebo Šuríc.

Tipy

Trasu na Pohanský hrad možno absolvovať aj so štartom v obci Hajnáčka, odkiaľ sa po zelenej turistickej trase dostanete na vrchol za cca 70 minút. Po približne 50 minútach určite nevynechajte krátku odbočku na výbežok - vulkanický sopúch Tilič (475m n.m.) poskytujúci nádherné výhľady na Hajnáčku. 

Ďalšie informácie

Neďaleko Starej Bašty, nad obcou Tachty, sa nachádza jedenásť metrov vysoká rozhľadňa s názvom Tomášov vrch. Ponúka krásne výhľady do širokého okolia napríklad na Cerovú vrchovinu, susedné Maďarsko a za dobrej viditeľnosti až 80 kilometrov vzdialenú Kráľovu hoľu.


Dojazd

Z obce Stará Bašta (okr. Rimavská Sobota)

Verejná doprava

Do Starej Bašty sa dostanete autobusovou dopravou na linke do obce Tachty. Informácie a možnosti spojov nájdete na stránke https://cp.hnonline.sk/vlakbusmhd/spojenie/.


Autor

Celkové hodnotenie

5

0

%

4

0

%

3

0

%

2

0

%

1

0

%

Chyba
Vyskytla sa chyba. Prosím, skúste to znova.
Ďakujeme vám za vašu recenziu

Hodnotenie bolo vymazané

GPS Downloads
  • GPX GPS Exchange Format (XML)
  • KML Google Earth, Google Maps
Kódy QR na stiahnutie pre mobilné telefóny

Všeobecné informácie

Kultúra/Historické stránky
S výhľadmi