Údaje o túre
11,55km
158 - 350m
Vzdialenosť
353hm
209hm
Výstup
03:25h
 
Trvanie
Stručný popis

Tiesňava, tzv. Pálocky Grand Canyon sa nachádza na maďarskom území. Spolu s hradom Šomoška, Pohanským hradom, Steblovou skalou, Sovím hradom a inými patrí do unikátneho celku tvoriaceho geopark: Novohrad-Nógrád geopark UNESCO.

Trasa
Hámor
0,2 km
Ráróspuszta
4,2 km
Nógrádszakál
9,4 km


Popis

Hĺbka kaňona sa pohybuje od 15 do 20 metrov vytvorený činnosťou ľavostranného prítoku Ipľa – potoka Páris. Nazývaný aj Palócky Grand Canyon. Samozrejme toto označenie je trochu nadnesené.

 Asi pred 15 miliónmi rokov na tomto mieste pretekala väčšia rieka a na brehu jej meandrov sa začal hromadiť sopečný sediment – nánosy pieskovca, ílovca, zlepenca. V sedimentoch sa hromadili aj naplavené kmene, rastliny, stromy. Kmene stromov v sedimentoch zhnili a vytvorili dutiny v hornine. Tieto dutiny pomaly odhaľuje potok Páris, ktorý kaňon modeluje.

 Kaňon je suchým – bez viditeľného potoka avšak pokiaľ sem, zavítate v daždivom období alebo v období topenia snehu, kaňonom môže pretekať aj menší potok. 

 

Prekvapí vás určite vstup do tejto tiesňavy, pred vami sa zrazu objaví mohutná piesková stena, sem-tam obrastená machom, vyčnievajúcimi koreňmi stromov a skalami. Výlet sa bude páčiť hlavne deťom, ktoré môže v údolí hľadať pekný kamienky - okruhliaky. Na stenách, ktoré miestami dosahujú aj 20 metrov, si môžete všimnúť pekné vrstvenie, ktoré vzniklo ukladaním nánosov niekdajšieho mora. Môžete tu tiež objaviť aj otlačky rastlín. Počas výskumu tejto oblasti sa tu dokonca našli aj kosti živočíchov podobných mamutovi.

Na jej konci sa nachádza skalný vstup rieky, z ktorého počas dažďa vteká voda a vytvára pekný vodopád. Hoci sa tu trasa končí, môžete si prechádzku predĺžiť tým, že vystúpite nad roklinu buď po spomínaných drevených schodoch, alebo tým že budete nasledovať zelenú turistickú značku. Touto značkou sa dostanete až do obce Nográdszakal alebo Litke.

 

 

Najvyšší bod
350 m
Profil nadmorskej výšky
© outdooractive.com

Dojazd

Miesto sa nachádza cca 20 km od Lučenca približne rovnako aj od Veľkého Krtíša. Vstup do tiesňavy sa nachádza neďaleko slovenských hraníc, (pár metrov) za riekou Ipeľ alebo 2,5km autom od hraničného prechodu Trenč/Rárospuszta. Hneď vedľa cesty medzi obcami Rárospuszta a Nográdszakal sa nachádza informačná tabuľa a aj smerová tabuľa, ktorá Vám pomôže pri orientácií. Parkovisko sa nachádza za železnicou. Pozor, na mieste nie je svetelné značenie ani závory


Autor
Prehliadka Palócky Grand Canyon používa outdooractive.com na stránke ..

Celkové hodnotenie

5

0

%

4

0

%

3

0

%

2

0

%

1

0

%

Chyba
Vyskytla sa chyba. Prosím, skúste to znova.
Ďakujeme vám za vašu recenziu

Hodnotenie bolo vymazané

GPS Downloads
  • GPX GPS Exchange Format (XML)
  • KML Google Earth, Google Maps
Kódy QR na stiahnutie pre mobilné telefóny